SENARAI PELABURAN TERBAIK 2024 : TAHAP RISIKO

SENARAI PELABURAN TERBAIK 2024 : TAHAP RISIKO
Share Artikel Ini Di Media Sosial

SENARAI PELABURAN TERBAIK 2024 : TAHAP RISIKO

Tahukah anda senarai pelaburan terbaik 2024 untuk anda? Untuk rakyat Malaysia yang ingin melaburkan wang hasil titik peluh mereka, terdapat pelbagai pelaburan terbaik di Malaysia. Mulai dari pasaran hartanah yang berkembang dengan potensi pendapatan sewaan dan peningkatan modal hingga ke pasaran saham yang dinamik yang menyediakan peluang untuk penciptaan kekayaan jangka panjang, terdapat banyak pilihan yang sesuai dengan pelbagai profil risiko dan matlamat pelaburan.

Pelaburan Terbaik di Malaysia: Pelaburan Risiko Rendah vs Risiko Tinggi

Terdapat tiga jenis pelaburan yang tersedia di Malaysia yang bermula dari pelaburan risiko terendah hingga pelaburan risiko tertinggi. Jenis pelaburan yang kita perlukan juga bergantung pada kemampuan kita sendiri untuk mengambil risiko. Dalam artikel ini, kita akan meneroka ketiga-tiga jenis pelaburan terbaik di Malaysia.

APAKAH PELABURAN?

Melabur adalah satu cara untuk meningkatkan potensi jumlah wang yang anda miliki. Matlamatnya adalah untuk membeli pelaburan pada harga rendah, dan menjualnya pada harga yang lebih tinggi.

Perbezaan antara simpanan dan pelaburan adalah:

  • Anda biasanya menyimpan wang dalam akaun bank atau hanya dengan menyimpannya di tempat yang selamat. Apabila anda melabur, anda membeli danadan menyimpan wang anda dalam akaun pelaburan..
  • Semasa menyimpan, peluang pulangan wang anda untuk bertambah lebih rendah, berbanding dengan apabila anda melabur. Melabur membantu anda mengatasi inflasi melalui faedahi dan memastikan kuasa beli wang anda tetap kukuh.
  • Simpanan biasanya diperuntukkan untuk matlamat jangka pendek, manakala pelaburan lebih sesuai untuk matlamat jangka panjang seperti persaraan.

PANDUAN UNTUK PELABURAN

Anda mungkin berfikir, “Saya suka melihat pulangan wang saya bertambah. Bagaimanakah saya dapat memulakan pelaburan “3 panduan berikut boleh membantu anda merancang pelan pelaburan yang mantap.

1. Mula melabur secepat mungkin.
Lebih awal anda melabur, lebih banyak peluang yang ada untuk peningkatan potensi keuntungan pelaburan anda. Jadi melaburlah seawal yang mungkin.

2. Melabur selama mana yang anda mampu.
Apabila anda melabur tanpa jual beli dalam pasaran, anda boleh memperolehi pulangan yang lebih baik untuk wang pelaburan anda. Ia dipanggil pulangan berkompaunan yang bermakna anda akan memperolehi lebih banyak wang untuk persaraan anda.

3.Pelbagaikan pelaburan anda untuk mengurangkan risiko.
Jika  anda meletak semua wang anda dalam satu jenis pelaburan, anda berisiko untuk mengalami kerugian jika pelaburan itu jatuh nilai. Tetapi jika anda mempelbagaikan pelaburan anda, anda boleh mengurangkan risiko kerugian  wang anda.

SENARAI PELABURAN TERBAIK RISIKO RENDAH

  • Pelaburan risiko rendah dicirikan oleh kemungkinan kerugian modal yang lebih rendah berbanding dengan pelaburan risiko lebih tinggi. Pilihan pelaburan ini memberi keutamaan kepada pemeliharaan modal daripada mencari pulangan yang tinggi.

AKAUN SIMPANAN TETAP 

Akaun simpanan tetap merupakan pilihan perbankan yang membolehkan individu menyimpan wang untuk tempoh tertentu, seperti tiga bulan, enam bulan, atau 12 bulan, berdasarkan keperluan peribadi mereka. Pelaburan deposit tetap menjadi pilihan yang sesuai untuk keperluan kecemasan atau matlamat kewangan jangka pendek seperti membayar deposit rumah atau menampung kos pendidikan. Walau bagaimanapun, biasanya ia kurang sesuai untuk tujuan pelaburan jangka panjang.

AMANAH SAHAM BUMIPUTERA (ASB) DAN AMANAH SAHAM MALAYSIA (ASM) 

ASB dan ASM adalah dana amanah unit yang dikelola oleh Amanah Saham Nasional Berhad. ASB hanya tersedia bagi individu bumiputera, sementara ASM menyambut baik pelabur bumiputera dan bukan bumiputera.

Melabur dalam ASB dan ASM menawarkan beberapa kelebihan, termasuk risiko kerugian yang minima dan peluang untuk menerima pulangan dividen tahunan yang konsisten.

TABUNG HAJI 

Objektif pelaburan Tabung Haji adalah untuk menghasilkan pulangan yang kompetitif sambil meminimumkan risiko. Dengan melabur dalam Tabung Haji, individu mempunyai peluang untuk menerima pulangan tahunan dalam bentuk dividen dan bonus. Ia terkenal di kalangan rakyat Malaysia dan merupakan salah satu pelaburan terbaik di Malaysia.

Peratusan tepat dividen dan bonus bergantung pada prestasi kewangan Tabung Haji untuk tahun tertentu. Oleh itu, penting untuk diingat bahawa peratusan dividen dan bonus boleh berfluktuasi setiap tahun.

SENARAI PELABURAN TERBAIK RISIKO SEDERHANA

  • Ciri-ciri pelaburan risiko sederhana adalah tahap risiko yang sederhana, yang mungkin memberikan peluang pulangan yang lebih tinggi berbanding dengan pelaburan risiko rendah. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa pelaburan risiko sederhana juga membawa kemungkinan kerugian yang lebih tinggi.

UNIT AMANAH 

Pelaburan unit amanah adalah bentuk instrumen pelaburan kolektif yang sangat diterima di Malaysia. Dalam konteks ini, “kolektif” bermakna dana pelabur digabungkan ke dalam sebuah dana amanah. Dana amanah ini kemudiannya dikawal selia oleh pengurus dana yang mahir dan diberi akreditasi yang beroperasi di bawah Syarikat Pengurusan Amanah Unit.

Oleh itu, para pelabur tidak terlibat secara langsung di pasaran saham tetapi sebaliknya membeli unit dalam portfolio dana saham.

TABUNG UNIT AM

Tabung unit am adalah satu mekanisma pelaburan di mana seorang pengurus dana profesional menyelia sekumpulan wang yang terkumpul. Ia mengumpul dana daripada pelabur berbilang dengan objektif pelaburan bersama dan mengagihkannya ke dalam pelbagai aset seperti ekuiti, bon, instrumen pasaran wang, dan sekuriti lain.

ROBO-ADVISOR

Ia merujuk kepada platform digital yang menawarkan perkhidmatan perancangan kewangan dan pelaburan secara automatik yang dikendalikan oleh algoritma, dengan campur tangan manusia yang minimum.

Apabila menggunakan robo-advisor, anda biasanya diminta untuk mengisi kaji selidik dalam talian di mana anda memberikan butiran tentang situasi kewangan anda dan objektif masa depan.

Platform ini menggunakan maklumat ini untuk memberikan nasihat yang disesuaikan dan secara automatik melaksanakan keputusan pelaburan bagi pihak anda.

DANA PERTUKARAN PERDAGANGAN

Dana Pertukaran Perdagangan (ETF) adalah instrumen pelaburan yang diniagakan di bursa saham yang mengumpulkan dana dari pelbagai pelabur. Dana-dana ini biasanya mengulangi prestasi indeks pasaran atau sektor tertentu, membolehkan pelabur mendapatkan akses kepada pelbagai saham melalui pembelian tunggal.

Dengan melabur dalam ETF, individu boleh mendapatkan manfaat daripada pelbagai risiko dan fleksibiliti untuk berdagang mereka di bursa saham.

PELABURAN HARTANAH 

Pelaburan hartanah adalah salah satu pelaburan terbaik yang meluas di Malaysia dan diiktiraf sebagai aset jangka panjang. Ia merangkumi perolehan, pemilikan, dan pengurusan harta hartanah dengan tujuan menghasilkan pendapatan atau keuntungan melalui pulangan sewaan dan peningkatan potensi nilai hartanah.

Terdapat beberapa jenis pilihan pelaburan hartanah yang tersedia di Malaysia, termasuk hartanah kediaman, hartanah komersial, dan amanah pelaburan hartanah (REITs).

SENARAI PELABURAN TERBAIK RISIKO TINGGI

  • Pelaburan risiko tinggi adalah pelaburan peluangnya lebih besar untuk mengalami potensi kerugian modal yang besar. Pelaburan ini sering dilibatkan ketidakstabilan yang tinggi, ketidakpastian, dan potensi pulangan yang lebih tinggi.
  • Tetapi, penting untuk menyelidik dengan teliti dan menilai risiko yang terlibat dengan cermat sebelum terlibat dalam pelaburan risiko tinggi, kerana ia boleh menyebabkan kerugian kewangan yang besar.

SAHAM

Saham adalah sejenis pelaburan di mana individu memegang sebahagian kepemilikan dalam syarikat yang telah mengeluarkan saham tersebut. Pada hakikatnya, saham berfungsi sebagai cara untuk mengumpul kekayaan, memberikan peluang kepada individu biasa untuk melabur dalam syarikat-syarikat maju di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, nilai saham boleh mengalami fluktuasi yang cepat, sering berlaku dalam tempoh masa yang singkat. Disebabkan ketidakstabilan yang tinggi dalam pasaran saham, walaupun anda mempunyai hala tuju pelaburan jangka panjang, anda masih mungkin menyaksikan fluktuasi yang besar dalam nilai pelaburan anda selama bertahun-tahun.

FUTURES

Futures adalah kontrak kewangan yang memberi kewajipan kepada pihak-pihak untuk membeli atau menjual aset pada harga dan tarikh yang telah ditetapkan di masa hadapan. Tanpa mengira harga pasaran semasa pada tarikh luput, pembeli dikehendaki untuk membeli atau penjual wajib untuk menjual aset asas pada harga yang telah ditetapkan.

MATA WANG KRIPTO

Kriptowang merujuk kepada wang digital yang dilindungi oleh teknologi blockchain, menawarkan bentuk mata wang yang selamat. Dalam pelaburan kriptowang, terdapat pelbagai pendekatan yang perlu dipertimbangkan, seperti membeli kriptowang secara terus, melabur dalam dana kripto, atau menyokong syarikat-syarikat berkaitan kriptowang.

Untuk membeli kriptowang, anda boleh menggunakan pertukaran kripto atau pembroker khusus yang memudahkan urus niaga kripto. Adalah penting untuk memperhatikan yuran transaksi, kerana ia boleh berbeza secara ketara di antara kriptowang yang berbeza.

Perlu diingatkan bahawa melabur dalam kriptowang membawa risiko tersendiri, oleh itu disyorkan untuk mengelakkan melabur lebih banyak wang daripada yang anda mampu untuk rugi.

Melabur Kripto : Panduan Lengkap Pelaburan Bitcoin & Kripto Di Malaysia – Eza Ezamie

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *