Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati
Share Artikel Ini Di Media Sosial

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Jika sebut sahaja daerah Bentong, Pahang pasti anda akan terbayangkan kota keriangan Genting Highlands bukan? Tapi, tahukah anda bahawa sebenarnya banyak lagi lokasi menarik di Bentong yang ramai tak tahu.

 

Baca Juga : Lokasi Air Terjun Tercantik Di Pahang

Japanese Village

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Anda nak ke Jepun? Tak perlu tempah tiket untuk ke sana. Kami bawakan Jepun di Malaysia untuk anda. Jom, kami bawakan anda ke satu perkampungan Jepun yang terletak di Japanese Village, Bukit Tinggi. Ianya merupakan perkampungan ala-ala Jepun dan kini menjadi destinasi tumpuan pelancong. Apa yang lebih menarik di sini, Japanese Village ini merupakan satu-satunya perkampungan Jepun pertama yang dibina di luar Jepun. Hebat bukan?

 

 

Anda akan merasai pengalaman minum teh Jepun secara formal. Anda nak lagi feel, anda boleh menyewa kimono. Dah pakai kimono tu, jangan lupa untuk berswafoto untuk dijadikan kenang-kenangan. Susun aturnya juga memang macam betul-betul seperti di Jepun. Ada pokok bonzai, ikan koi dan pokok teh. Anda memang tidak akan menyesal jika datang ke sini.

 

Alamat: km 48, Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Karak, Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, 28750 Bentong, Pahang, 28750

Bayaran Masuk:

Dewasa (RM12)

Kanak-kanak (RM8)

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (9:30 A.M – 5:00 P.M)

 

Air Terjun Chamang

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Kalau anda nak tahu, air terjun ini sangat nyaman dan sejuk. Pastinya anda akan merasai kesegaran sebaik sahaja anda masuk ke dalam air. Ada juga sebuah kolam air besar di bawah air terjun untuk anda mandi. Anda boleh meredah hutan, berkhemah, barbeku, dan berkelah. Untuk pengantin baru, lokasi ini juga sangat sesuai untuk sesi fotografi. Pastikan anda menjaga alam sekitar dengan tidak membuang sampah merata-rata.

 

Alamat: Air Terjun Chamang, 28700 Bentong, Pahang

 

 

Jimmy’s Durian Orchard

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Bagi penggemar durian anda pasti inginkan durian jatuh terus dari ladangnya. Pasti pengalamannya berbeza apabila anda dapat merasai sendiri raja buah ini apabila anda datang dan makan terus dari ladangnya. Jimmy’s Durian Orchard dapat memberikan anda pengalaman unik itu. Harga yang dijual juga sememangnya berpatutan dan mengikut harga pasaran semasa.

 

Paling penting di sini anda akan mendapat durian yang organik kerana pemiliknya tidak menggunakan racun bahan kimia. Anda boleh mendapatkan beberapa jenis durian yang memang terkenal dengan keenakannya seperti D101, D24 dan durian tekka. Anda pasti akan berasa puas hati dengan servis yang diberikan dan dijamin anda akan pulang dengan senyuman yang lebar.

 

Alamat: Jalan Lama Bentong – Karak, 28600 Karak, Pahang

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (11 A.M – 5 P.M)

 

Bilut Extreme Park

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Bagi anda yang meminati sukan ekstrem dan lasak, anda wajib datang ke Bilut Extreme Park. Terletak di Felda Bukit Lurah, ianya mengambil masa kira-kira 30 minit dengan jarak 18 km dari bandar Bentong. Persekitarannya pula dipenuhi dengan pokok kelapa sawit.

 

Disini anda boleh mencuba menaiki ATV. Sebelum memulakan perjalanan anda akan dibimbing oleh pekerja mahir mereka untuk memandu ATV. Treknya tidaklah terlalu mencabar dan sesuai untuk anda yang baru hendak berjinak-jinak dalam dunia sukan ekstrem. Anda juga boleh mencuba sukan memanah. Pastinya akan menjadi pengalaman yang baru untuk anda.

 

Alamat: Kampung Baharu, 27600 Bentong, Pahang

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (9:30 A.M – 6:00 P.M)

 

 

Bentong Gallery

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Anda dah sampai di daerah Bentong, anda harus datang melawat ke Bentong Gallery. Rumah galeri ini tidak hanya mempamerkan sejarah Bentong, tetapi ada juga menjual cenderahati. Anda boleh mendapatkan halia Bentong yang merupakan produk terkenal di sini. Bagi yang minat sejarah tu mesti suka akan tempat yang mempamerkan sejarah ni.

 

Selain itu, anda boleh beli Biskut Musang King yang dijual di sini. Unik bukan? Anda juga boleh menambah ilmu pengetahuan dengan datang ke sini. Sambil menyelam minum air. Dah penat berjalan, anda boleh singgah di kedai kopi untuk basahkan tekak.

 

Alamat: 17-18, Jalan Loke Yew, 28700 Bentong, Pahang

Waktu Operasi: Khamis – Selasa (10 A.M – 7 P.M)

 

Swat Paintball

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Anda nak bersukan dan cuba sesuatu yang baru? Apa kata jika anda pertimbangkan untuk bermain paintball. Lokasi Swat Paintball juga mudah diakses kerana ianya terletak di Janda Baik. Hanya mengambil masa kira-kira 40 minit sahaja dari Kuala Lumpur.

 

Anda boleh mengajak rakan-rakan atau keluarga untuk bermain paintball. Dapat juga anda hilangkan tekanan selain merapatkan hubungan antara satu sama lain. Aktiviti ini sangat sesuai dilakukan pada waktu hujung minggu. Anda boleh klik pautan-pautan di bawah untuk mendapatkan maklumat lanjut dan pakej terkini yang ditawarkan.

Alamat: Swat Paintball, Kampung Janda Baik, 28750 Bentong, Pahang.

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (9 A.M – 5 P.M)

 

Lentang Forest Reserve

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Lentang Forest Reserve sangat sesuai untuk anda kunjungi untuk bersantai bersama keluarga. Lokasinya juga mudah diakses kerana ianya terletak bersebelahan Lebuhraya Karak sahaja. Anda akan dapat merasakan suasana yang nyaman dan segar. Ditemani pula dengan bunyi unggas dan deruan air terjun. Sangat menenangkan bukan?

 

 

Ada tapak disediakan khusus untuk anda yang ingin berkhemah. Lebih mudah kerana ada kemudahan tandas bilik mandi untuk anda gunakan. Cuaca pada waktu malam lebih dingin di sini, jadi anda dinasihatkan untuk memakai baju tebal. Ada juga kawasan yang luas jika anda ingin berkumpul dan melakukan acara sukaneka. Bolehlah anda berkunjung ke sini bersama rakan-rakan dan keluarga anda.

Alamat: Lebuhraya Karak, Lentang, Bentong, Pahang

Hotel Terdekat | Lokasi | Ulasan Pelancong | Phone:0102337123

 

 

Bilut Valley Bee Farm

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Anda dah sampai di Bentong, pastikan anda singgah di Bilut Valley Bee Farm. Di sini, anda akan dapat melihat secara dekat lebah kelulut dan juga cara pekerja mahir mengambil madu dari sarang. Anda akan diberikan baju perlindungan daripada disengat lebah. Lokasinya terletak di Felda Bukit Bilut dan mengambil masa 1 jam dari bandar Kuala Lumpur.

 

Bee Farm ini dikelilingi oleh pokok buah-buahan seperti manggis, rambutan, pisang, durian, belimbing dan juga durian. Pokok ini ditanam kerana ia merupakan sumber makanan lebah kelulut. Anda juga tak perlu takut untuk mendekatkan diri dengan lebah kelulut kerana ianya tidak menyengat. Bolehlah anda dapatkan madu asli dengan harga yang berpatutan di sini.

Alamat: Lot 6773, Lurah Bilut, 27600 Bentong, Pahang.

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (9:30 A.M – 6:00 P.M)

 

Suria Hot Spring

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Anda nak berendam di kolam air panas? Suria Hot Spring merupakan pilihan yang ideal bagi anda. Ianya merupakan kolam air panas semula jadi yang terletak di jalan lama Bentong menghala ke Gombak. Ianya menjadi tumpuan pelancong kerana keindahan alam semula jadi di sekelilingnya selain kolam air panasnya yang bersih.

 

Jika anda anda masalah kulit seperti kurap, panau atau gatal-gatal, anda sangat digalakkan untuk datang berendam di sini. Rata-rata pengunjung yang pernah datang ke sini memberi maklum balas positif mengatakan masalah kulit mereka sembuh setelah datang mandi di sini. Ada kemudahan surau, bilik salin baju dan juga tandas disediakan di sini. Anda boleh menyewa kolam private jika anda nak ingin privasi. Lebih tenang dan tak segan bukan?

Alamat: 2527, Jalan Kuala Lumpur Lama, Mukim, 28700 Bentong, Pahang

 

 

D’Bilut Agro Farm

Lokasi Menarik Di Bentong Untuk Dilawati

Untuk anda yang ingin bercuti dan menginap di lokasi ladang D’Bilut Agro Farm merupakan destinasi pilihan yang tepat untuk anda. Ianya terletak satu jam dari Tol Gombak dan lokasinya memang senang diakses. Udara yang segar dengan pemandangan hijau dan juga persekitaran mesra keluarga sudah tentu akan menambah suasana percutian yang menenangkan pengunjung.

 

Selain penginapan ada pelbagai aktiviti menarik berkonsepkan kehidupan ladang sebenar yang anda boleh cuba di kawasan 7.5 hektar ini. Anda boleh memberi makan rusa, belajar memanah, melawat mini zoo serta merasai madu kelulut yang diambil terus dari ladang. Ada juga pakej ATV untuk anda cuba. Jika anda datang pada musim durian, dapatlah anda makan durian secara terus disitu. Seronok bukan dapat tempat penginapan sekaligus dapat buat pelbagai aktiviti menarik?

Alamat: Lot 6773, Lurah Bilut, 28800 Bentong, Pahang

Lokasi | Laman Web | Facebook | Ulasan Pelancong| Phone:0127769465

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *