KREDIT E-TUNAI : CARA DAFTAR DAN TEBUS  

KREDIT E-TUNAI : CARA DAFTAR DAN TEBUS  
Share Artikel Ini Di Media Sosial

KREDIT E-TUNAI : CARA DAFTAR DAN TEBUS

Tahukah anda tentang bantuan kerajaan Kredit E-Tunai? Program eBelia Rahmah 2023 adalah sebuah program yang memberi kredit e-tunai sebanyak RM200 kepada belia yang berumur 18 hingga 20 tahun atau pelajar sepenuh masa di IPT. Program ini bertujuan untuk mempupuk budaya pembayaran tanpa tunai dan meringankan beban kewangan golongan belia. Belia yang layak boleh mendaftar dan menuntut kredit e-tunai melalui salah satu daripada empat penyedia perkhidmatan e-wallet yang terlibat, iaitu Boost, Setel, Touch ‘n Go eWallet atau ShopeePay. Tempoh pendaftaran dan tuntutan eBelia 2023 adalah mulai 26 Jun 2023 sehingga 22 Ogos 2023.

Kredit e-tunai yang diberi boleh digunakan untuk pembelian fizikal melalui penyedia perkhidmatan e-wallet yang terpilih. Penyedia perkhidmatan e-wallet juga akan memberi insentif tambahan dalam bentuk baucer, pulangan tunai (cashback), diskaun, mata ganjaran (rewards points) dan ‘coins’. Penerima yang layak hanya boleh menuntut kredit e-tunai sekali daripada satu penyedia perkhidmatan e-wallet sahaja.

Baca Juga : CARA TEBUS eBELIA RAHMAH GUNA SETEL (Claim & Tebus Kredit RM200)

Bagaimana cara untuk mendaftar eBelia Rahmah 2023?

Untuk mendaftar eBelia 2023, anda perlu memuat turun salah satu daripada aplikasi e-wallet yang terlibat, iaitu Boost, Setel, Touch ‘n Go eWallet atau ShopeePay. Kemudian, anda perlu mengikuti arahan yang disediakan dalam aplikasi e-wallet tersebut dan membuat verifikasi identiti secara electronic Know-Your-Customer (eKYC). Selepas itu, anda perlu mengisi maklumat yang diperlukan pada paparan penebusan eBelia 2023 dan tekan “Hantar” di aplikasi e-wallet yang telah dimuat turun. Status tuntutan anda akan dimaklumkan dalam masa 3 hari.

Apakah kelebihan program eBelia 2023?

Program eBelia Rahmah 2023 mempunyai beberapa kelebihan, antaranya:

  • Meringankan beban kewangan belia yang terjejas akibat pandemik Covid-19.
  • Menggalakkan pembelanjaan secara tanpa tunai di kalangan belia dan perniagaan fizikal.
  • Memanfaatkan sekitar 2 juta belia Malaysia yang layak.
  • Memberi insentif tambahan dalam bentuk baucer, pulangan tunai (cashback), diskaun, mata ganjaran (rewards points) dan ‘coins’ daripada penyedia perkhidmatan e-wallet.
  • Mempupuk budaya transaksi tanpa tunai di premis perniagaan melalui eBelia Rahmah eWallet 2023.

Adakah saya layak untuk mendapat eBelia Rahmah 2023?

Anda layak untuk mendapat eBelia Rahmah 2023 jika anda memenuhi syarat kelayakan berikut:

  • Anda adalah warganegara Malaysia.
  • Anda berumur 18 hingga 20 tahun pada tahun 2023 (lahir pada tahun 2003 hingga 2005).
  • ATAU anda berstatus aktif sebagai pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi (IPT) yang berdaftar dengan salah satu kementerian berikut: Kementerian Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Kementerian Pertahanan, Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah, Kementerian Belia dan Sukan, Kementerian Sumber Manusia, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya.

Apakah yang boleh dibeli dengan kredit e-tunai?

Kredit yang diberi boleh digunakan untuk pembelian fizikal melalui penyedia perkhidmatan e-wallet yang terlibat, iaitu Boost, Setel, Touch ‘n Go eWallet atau ShopeePay. Anda boleh menggunakan kredit e-tunai untuk membayar barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh peniaga yang menerima e-wallet tersebut sebagai kaedah pembayaran. Contohnya, anda boleh menggunakan kredit e-tunai untuk membayar minyak petrol, makanan dan minuman, barangan runcit, tiket wayang, bil utiliti dan sebagainya.

Bolehkah saya tukar e-wallet selepas menuntut kredit?

Tidak, anda tidak boleh tukar e-wallet selepas menuntut kredit eBelia 2023. Anda hanya boleh menuntut kredit e-tunai sekali daripada satu penyedia perkhidmatan e-wallet sahaja. Sekiranya anda telah menuntut kredit e-tunai daripada satu penyedia perkhidmatan e-wallet, anda tidak boleh menuntutnya lagi daripada penyedia perkhidmatan e-wallet yang lain.

Maklumat Lanjut

Layari laman kementerian Kewangan

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *