HAIWAN DENGAN TEKNIK PENYAMARAN TERBAIK

HAIWAN DENGAN TEKNIK PENYAMARAN TERBAIK
Share Artikel Ini Di Media Sosial

HAIWAN DENGAN TEKNIK PENYAMARAN TERBAIK

Tahukah anda haiwan dengan teknik penyamaran terbaik? Setiap kali menerima isyarat ancaman, haiwan dengan pantas dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran untuk mengelakkan daripada bahaya. Namun dalam 50 juta spesies di dunia, tidak banyak haiwan yang mempunyai kebolehan unik ‘bergabung’ dengan alam sekitar.

Haiwan-haiwan unik ini akan berubah mengikut persekitaran ketika menerima ancaman ataupun ketika sedang berburu. Siapakah juara dalam teknik penyamaran ini? anda nilaikan sendiri….

Berikut adalah haiwan dengan teknik penyamaran terbaik untuk tatapan anda :

SERANGGA BATANG (STICK INSECT)

Serangga Batang ini dipanggil dengan pelbagai nama seperti Phasmida atau tongkat berjalan (walking stick) atau stick-bugs. Jika mereka statik atau berdiam, anda mungkin akan ingatkannya adalah satu ranting kayu. Serangga ini mempunyai keupayaan untuk menyerupai tumbuh-tumbuhan atau urat daun atau tubercles seperti kulit pokok. Mereka menyamar untuk menyelamatkan diri daripada pemangsa mereka.

LABAH-LABAH KETAM

dianggap sebagai spesies yang agak pemalu dan kebanyakannya ditemui di Queensland, Australia. Seperti namanya, labah-labah ini mempunyai kulit yang tidak sekata dan berbonjol-bonjol. Ia biasanya berselindung di bawah kulit pokok dan kayu untuk menyerang mangsa.
Kebiasaannya labah-labah ini agak mustahil untuk dilihat dengan mata kasar kerana berwarna kecoklatan dan ditambah pula dengan saiznya yang hanya berukuran antara 8mm hingga 10mm. Ia bergerak dengan sangat perlahan. Semasa berehat di atas daun, ia akan melipat bahagian hujung daun untuk menyembunyikan diri daripada pemangsa.

KAMELEON / SESUMPAH

Dan yang paling popular dan handal dalam penyamaran sudah tentunya Sumpah-sumpah. Ia boleh melakukan penyamaran dan bertukar warna dalam masa yang singkat sahaja.

Sumpah-sumpah (keluarga Chamaeleonidae) adalah klad cicak yang tersendiri dan sangat khusus. Mereka dibezakan oleh kaki seperti burung nuri, mata secara berasingan mudah alih dan stereoskopik mereka, lidah yang sangat panjang, boleh ubahsuai, gaya berjalan bergoyang mereka, memiliki banyak ekor yang boleh mencengkam, tanduk berbentuk tersendiri di kepala, dan keupayaan sesetengah pihak untuk menukar warna.

BELUNCAS BARON

Ulat bulu yang berasal dari India dan Asia Tenggara ini dianggap sebagai serangga yang boleh melakukan penjelmaan bentuk yang terhebat dalam dunia. Semasa masih dalam peringkat larva, amat sukar untuk mengetahui kehadirannya kerana teknik penyamaran yang sangat ekstrem.
Tubuh ulat ini dijadikan sedemikian rupa sehingga benar-benar menyerupai urat daun. Ia berwarna hijau pada peringkat larva dan amat mudah bersembunyi di atas daun pokok mangga dan sebagainya. Apabila matang, ia akan menjadi rama-rama cantik berwarna coklat atau hijau.

KUDA LAUT

Terdapat hampir 50 spesis kuda laut dan hampir semua daripada mereka mempunyai keupayaan untuk penyamaran. Kuda laut bertukar menjadi corak coklat dan kelabu yang keruh apabila mereka berhampiran terumbu karang, padang rumput yang berumput, dan dirian bakau. Kuda laut melakukan penyamaran semasa berkasih-kasihan dan juga apabila menyerang hendap mangsanya.

RAMA-RAMA DAUN MATI

Rama-rama ini sentiasa kelihatan mengagumkan dengan sayap penyamaran yang hebat. Ia sering ditemui di kawasan tropika sekitar Asia, terutama sekali di India dan Jepun. Bahagian lapisan luar sayapnya menyerupai daun yang kering.
Setiap perincian daun yang melayu ada pada sayap rama-rama ini, termasuklah bahagian tepi yang melengkung, lipatan dan urat daun. Malah, ia juga mempunyai ‘lubang minit’ yang serupa dengan daun layu. Penyamarannya adalah bermusim, bergantung kepada keadaan persekitaran yang kering atau basah.

IKAN FLOUNDER BERBUNGA

Flounder berbunga juga dipanggil sebagai Flounder Merak. Seluruh tubuh flounder ini diliputi oleh bintik seperti bunga kebiruan. Flounder Merak mempunyai keupayaan bertukar warna dalam masa 8 saat. Mereka lebih suka merangkak dari berenang dan penyamaran mengikut persekitaran apabila mereka melewati kawasan tertentu.

Adalah dipercayai bahawa flounder menggunakan penglihatan mereka serta hormon untuk menukar warna, kerana mereka menggunakan penglihatan bagi memudahkan pergerakan, mereka akan mengalami masalah dalam perubahan warna jika terdapat masalah dengan penglihatan mereka.

SOTONG MIMIK (MIMIC OCTOPUS)

Sotong Mimik @ Mimic Octopus (Thaumoctopus mimicus), adalah satu spesies sotong kurita yang mempunyai keupayaan untuk menyamar sebagai beberapa haiwan lain. Ia membesar sehingga 60 cm (2 kaki) panjang. Warna tubuh biasanya terdiri daripada jalur atau bintik-bintik coklat dan putih.

Ia tinggal di kawasan laut tropika Asia Tenggara, ia tidak ditemui secara rasmi sehingga tahun 1998, di luar pantai Sulawesi, Indonesia.

Antara haiwan yang boleh ditirunya sebagai penyamaran ialah ular laut, lionfish, ikan leper, brittle stars, ketam gergasi, kerang, ikan pari, flounder (sejenis ikan leper), obor-obor, sea anemone, dan udang mantis. Dan ada kajian yang mengatakan banyak lagi haiwan yang boleh ditirunya.

GOLDENROD CRAB SPIDER

Goldenrod Crab Spider juga dikenali sebagai flower crab spider. Ia dipanggil labah-labah ketam goldenrod kerana anda boleh melihat mereka pada bunga goldenrod semasa musim luruh. Adalah sukar bagi mata manusia untuk membezakan antara labah-labah ini dan bunga. Mereka juga mempunyai kemampuan untuk mengubah warna mengikut kehendak mereka.

Ia mengambil masa hampir 10 hingga 25 hari bagi mereka untuk menukar warna dari putih ke kuning, tetapi sebaliknya akan berlaku pada kira-kira 6 hari. Mereka rahsiakan cecair pigmen kuning pada lapisan sel luar mereka untuk menukar warna.

SOTONG GERGASI PASIFIK UTARA (NORTH PACIFIC GIANT OCTOPUS)

Sotong Gergasi Pasifik Utara (North Pacific Giant Octopus)

Ia boleh dikatakan sebagai sotong terbesar. Organ-organ utama Sotong Gergasi Pasifik Utara didapati dalam mantelnya. Mereka menggunakan chromatophores yang hadir dalam tisu mereka bagi memudahkan pergerakan atau perubahan warna. Mereka berkembang atau kontrak-pigmen dalam sel mereka semasa menukar warna.

KATAK POKOK PASIFIK (PACIFIC TREE FROG)

Katak Pokok Pasifik mempunyai keupayaan untuk menukar warna dalam tempoh beberapa jam ke beberapa minggu. Katak ini datang dalam pelbagai warna mulai dari hijau, tan, kemerahan, kelabu, coklat, dan sebagainya, tetapi majoriti daripada mereka akan mempunyai warna hijau atau coklat dengan perut pucat atau putih.

Mereka boleh berubah warna dari coklat ke hijau, ringan kepada warna gelap, peralihan daripada tanda-tanda yang mempunyai corak warna yang tulen, dan sebagainya. Mereka berubah warna bukan kerana perubahan dalam persekitaran, tetapi disebabkan oleh perubahan dalam kecerahan di latar belakang.

SOTONG KATAK

Sotong ajaib ini mampu menyamar dan bergabung dengan batu karang, tumbuhan, rumpai laut dan tanah dengan mengubah warna kulitnya. Selain itu, ia juga berupaya menukar tekstur dan bentuk fizikal mengikut keadaan sekeliling. Apabila sotong berlawanan jantina berada berdekatan, ia boleh membezakan diri dengan menukar kepada warna yang khusus untuk menarik perhatian.

CICAK IBLIS BEREKOR DAUN

Satanic leaf-tailed gecko adalah ‘kembar’ sempurna kepada daun kering. Pada tahun 1880, ahli alamiah dari Belgium iaitu George Albert Boulenger mengatakan kewujudan haiwan ini adalah sebuah mitos namun ia akhirnya diiktiraf dan diberikan nama sekitar 1990-an oleh Bill Love dari Glades Herp. Inc.
Spesies cicak yang hanya boleh didapati di Madagascar ini kurang dikenali berbanding keluarga cicak yang lain. Berukuran antara 2.5 hingga 6 inci panjang, teknik penyamaran yang digunakan adalah agak luar biasa kerana anda tidak akan dapat membezakan cicak ini dengan dedaunan kering menggunakan mata kasar.

PHYLLIIDAE

Mereka juga dipanggil sebagai ‘daun berjalan’ kerana keupayaan mereka melakukan penyamaran seperti daun. Mereka ini adalah satu kumpulan serangga daun. Apabila mereka menukar warna, amat mustahil untuk membezakan mereka dari daun yang sebenar. Apabila serangga ini berjalan kaki, mereka goyang ke depan dan ke belakang memberi kesan seperti daun yang ditiup oleh angin.

BURUNG TAWNY FROGMOUNTH

Burung Tawny Frogmouth

Tawny Frogmouth adalah sejenis burung yang ditemui di tanah besar Australia, ia juga dipanggil sebagai Mopoke atau Morepork. Burung ini menghabiskan waktu siang mereka pada tunggul kayu mati atau ranting pokok dan memburu pada waktu malam.

Mereka akan duduk diam dan kelihatan sangat serupa dengan kulit pokok, maka sangat sukar untuk membezakan Tawny Frogmouth dari kulit pokok, mata mereka akan ditutup dan paruhnya akan menunjuk lurus.

 

Baca Juga ;

HAIWAN IKONIK MALAYA : PEMBAWA IDENTITI

HAIWAN PUPUS DITEMUI KEMBALI : RAHSIA ALAM

HAIWAN TERANCAM DI MALAYSIA : KRISIS KELESTARIAN

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *