CUSTOMER SERVICE ASB : CARA BUAT ADUAN

CUSTOMER SERVICE ASB : CARA BUAT ADUAN
Share Artikel Ini Di Media Sosial

CUSTOMER SERVICE ASB : CARA BUAT ADUAN

Tahukah anda cara untuk menghubungi Customer Service ASB? Bagi peningkatan mutu perkhidmatan Amanah Saham Berhad (ASB), maklum balas daripada anda amat diperlukan. Pihak ASB ada menyediakan talian Hotline Number dan sistem aduan kepada orang ramai untuk membuat maklumbalas atau aduan berkaitan. Disini kami akan kongsikan kepada anda cara untuk hubungi ASB Customer Service Number dan membuat aduan, semoga membantu.

APAKAH CUSTOMER SERVICE ?

Customer service adalah suatu bentuk layanan yang disediakan oleh ASB kepada para pelanggan, baik sebelum ataupun setelah mereka melakukan pembelian produk atau perkhidmatan. Customer service ini merupakan bahagian penting dalam operasi perusahaan. Hal ini kerana kepuasan pelanggan menjadi salah satu faktor utama dalam menjaga kelansungan bisnes.

Affin Bank komited untuk memberikan perkhidmatan yang maksimum kepada semua pelanggan, salah satunya dengan menyediakan perkhidmatan Customer Care Line 24 jam. Perkhidmatan ini boleh mengatasi segala masalah berkaitan perkhidmatan yang dialami oleh pelanggan.

APA ITU ASB

Amanah Saham Berhad (ASB) telah dilancarkan secara rasmi pada 2 Januari 1990 untuk membantu golongan bumiputera dalam menyediakan simpanan alternatif. Melalui pelaburan ASB, ia boleh menjana pulangan atau faedah jangka panjang secara konsisten kerana pelaburannya dijamin oleh kerajaan

FUNGSI ASB CUSTOMER SERVICE

 1. Sebagai resepsionis
 • Sebagai resepsionis, customer service mempunyai fungsi sebagai penerima tamu yang datang ke perusahaan. Tamu di sini bisa siapa saja, entah itu pelanggan, calon pelanggan, supplier, atau pihak-pihak yang berkepentingan terhadap perusahaan. Dalam hal ini CS harus bersikap ramah, sopan dan menyenangkan.
 1. Sebagai deskman
 • Sebagai deskman, fungsi customer service yaitu sebagai orang yang melayai berbagai macam aplikasi (permohonan) yang diajukan oleh pelanggan atau calon pelanggan. Permohonan mulai dari mengisi formulir sampai dengan kelengkapan data yang dibutuhkan atau dipersyaratkan.
 1. Sebagai salesman
 • Sebagai salesman, customer service adalah seorang yang menjual produk kepada pelanggan atau calon pelanggan. Dalam hal ini, customer service harus bisa menjelaskan sesuatu yang berkaitan dengan produk. Tujuannya yaitu supaya pelanggan atau calon pelanggan tertarik hingga akhirnya membeli. Dalam fungsi ini, customer service juga sekaligus sebagai pelaksana cross selling terhadap pelanggan.
 1. Sebagai customer relation officer
 • Sebagai customer relation officer, tugas customer service sebagai orang yang bisa membina hubungan baik dengan semua pelanggan, termasuk untuk membujuk atau merayu supaya pelanggan bertahan, tidak lari dari perusahaan yang bersangkutan jika menghadapai masalah.
 1. Sebagai komunikator
 • Sebagai komunikator, CS adalah sebuah penghubung antara perusahaan dengan pelanggan atau pihak lain yang berkepentingan terhadap perusahaan. Dalam hal ini, fungsi CSyaitu untuk menghubungi pelanggan dan memberikan informasi tentang segala sesuatu yang ada hubungannya antara perusahaan dengan pelanggan.

NO TALIAN ASB CUSTOMER SERVICE

Berikut adalah merupakan Talian Pusat Khidmat Pelanggan ASB iaitu:

 • 03-7730 8899

WAKTU OPERASI ASB CUSTOMER SERVICE

Berikut adalah merupakan waktu operasi perkhidmatan Talian Pusat Khidmat Pelanggan ASB iaitu:

 • 00 pagi – 10.00 malam, Isnin – Ahad (kecuali pada cuti umum kebangsaan dan cuti umum Wilayah Persekutuan)

CARA HUBUNGI ASB CUSTOMER SERVICE NUMBER

Kepada anda yang ingin hubungi ASB Customer Service bagi membuat aduan atau pertanyaan permasalahan anda, berikut adalah merupakan caranya:

 1. Hubungi 03-7730 8899 dalam waktu perkhidmatan
 2. Maklumkan kepada pegawai yang bertugas tersebut tentang aduan atau permasalahan anda berkaitan dengan perkhidmatan ASB
 3. Berikan segala maklumat yang diperlukan oleh pegawai bertugas tersebut
 4. Pegawai tersebut akan membantu anda untuk selesaikan permasalahan anda

CARA BUAT ADUAN ASB ONLINE

Selain daripada hubungi, anda juga dapat membuat aduan atau mendapatkan bantuan perkhidmatan ASB seperti berikut:

 1. Email kan kepada asnbcare@pnb.com.my
 2. Nyatakan permasalah anda melalui email tersebut

MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lanjut mengenai, sila layari website rasmi Amanah Saham Berhad (ASB)

Baca Juga :

CUSTOMER SERVICE ALLIANCE BANK  : CARA BUAT ADUAN

CUSTOMER SERVICE AFFIN BANK  : CARA BUAT ADUAN

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *