CUKAI TANAH NEGERI SEMBILAN : SEMAK DAN BAYAR ONLINE

CUKAI TANAH NEGERI SEMBILAN : SEMAK DAN BAYAR ONLINE
Share Artikel Ini Di Media Sosial

CUKAI TANAH NEGERI SEMBILAN : SEMAK DAN BAYAR ONLINE

Semakan Cukai Tanah di Negeri Sembilan : Panduan semakan dan Pembayaran. Cukai tanah adalah salah satu jenis cukai yang dikenakan ke atas pemilik harta tanah di Malaysia. Oleh itu, bagi mereka yang mempunyai tanah persendirian, dikehendaki untuk membayar cukai tanah kepada Kerajaan negeri dimana tanah itu terletak.

Bagi pembayaran dan semakan cukai tanah di Negeri Sembilan di saat ini adalah sangat mudah dimana satu inisiatif telah diperkenalkan untuk memudahkan dan membolehkan anda membuat pembayaran cukai tanah secara atas talian (online). Dengan andanya sistem ini, anda dapat menjimatkan maa dan waktu anda untuk membuat pembayaran. Dengan adanya sistem ini juga, anda boleh membuat semakan cukai tanah Negeri sembilan dan membuat pembayaran terus tanpa perlu ke pejabat tanah.

Dalam artikel ini, kami akan kongsikan cara untuk membuat semakan dan pembayaran cukai tanah negeri Sembilan. Semoga perkongsian ini dapat membantu.

APAKAH ITU CUKAI TANAH?

Cukai Tanah adalah Cukai yang dikenakan oleh Kerajaan Negeri kepada pemilik hartanah yang memiliki tanah di Negeri tersebut. Cukai Tanah wajib dibayar oleh pemilik hartanah.

Berdasarkan undang-undang yang tertulis dalam Seksyen 100 Kanun Tanah Negara, Tanah yang dimiliki akan DIRAMPAS sekiranya gagal menjelaskan Cukai Tanah seperti yang diwajibkan.

Oleh itu, segeralah membuat bayaran.

KADAR BAYARAN CUKAI TANAH 

Caj yang dikenakan untuk cukai tanah dinilai berdasarkan jumlah tanah yang dikira sebagai sebahagian daripada hartanah anda. Dalam erti kata lain: setiap kaki persegi (kps) hartanah atas tanah akan dinilai.

Kadar cukai yang dikenakan adalah berbeza-beza setiap Negeri, malah harga antara daerah pun tidak sama. Cukai di luar bandar lebih murah berbanding hartanah di bandar, jadi pastikan anda memeriksakan butiran di geran anda sebelum membuat sebarang pembayaran.

SIAPA YANG PERLU BAYAR CUKAI TANAH?

Cukai tanah dikenakan kepada pemilik bagi mana-mana hartanah atas tanah (landed) di Malaysia, termasuklah tanah pegangan bebas (freehold) dan pajakan (leasehold).

Ia dinilai dan dikenakan oleh kerajaan negeri, menerusi Pejabat Tanah Dan Galian (PTG). Cukai tanah juga ada dikenakan ke atas bangunan strata.

Kanun Tanah Negara menetapkan undang-undang wajib untuk semua pemilik hartanah membayar cukai tanah setiap tahun kepada Pejabat Tanah yang berkenaan.

Setiap negeri mempunyai tarikh tersendiri untuk pemilik membayar cukai tanah, namun kebanyakan negeri sudah menetapkan tarikh pemotongan pada 31 Mei setiap tahun. Kalau nak tengok di mana anda boleh semak dan bayar cukai tanah untuk semua negeri di Malaysia

CARA SEMAK CUKAI TANAH NEGERI SEMBILAN

Untuk membuat Semakan Cukai Tanah di Negeri Sembilan dengan mudah, anda boleh ikuti langkah-langkah seperti berikut :

 1. Layari laman web rasmi = https://e.ptgns.ns.gov.my/
 2. Anda diberikan dua pilihan kaedah semakan iaitu melalui No. Akaun / No. Hakmilik atau melalui Perincian ( Cukai tanah, cukai petak/strata atau lot )
 3. Bagi semakan melalui No. Akaun, anda perlu memasukkan nombor akaun dan klik butang “Cari”
 4. Manakalah, semakan melalui perincian anda perlu masukkan jenis perincian pilihan anda ( Contoh : Cukai Tanah )
 5. Anda perlu mengisi semua maklumat yang diperlukan seperti Dropdown Daerah, Mukim/Bandar/Pekan, Jenis Hakmilik, dan No. Hakmilik yang akan dipaparkan.
 6. Setelah itu, tekan butang “Cari”
 7. Sistem tersebut akan memaparkan maklumat terperinci mengenai carian hak milik hartanah anda dan jumlah cukai tanah semasa yang perlu dibayar.

Untuk makluman, laman web e-ptgns kini boleh di muat turun melalui aplikasi mobile. Anda boleh memuat turun di Google PlayStore, Apple App Store dan Huawei AppGallery. Muat turun di pautan ini = https://e.ptgns.ns.gov.my/myptgns/mobile

CARA BAYAR CUKAI TANAH NEGERI SEMBILAN

Setelah selesai melakukan carian dan Semakan Cukai Tanah Negeri Sembilan, anda boleh teru membuat pembayaran cukai tersebut. Ikuti langkah-langkah seperti berikut :

 1. Di bahagian maklumat carian yang ditunjukan tadi pada bahagian bawah klik pada butang “Tambah ke Bakul“.
 2. Sistem tersebut akan menyatakan bahawa hakmilik telah berjaya di tambah ke bakul untuk bayaran.
 3. Setelah tambah ke bakul, seterusnya klik pada icon trolley pada bahagian atas.
 4. Kemudian klik pada “Teruskan Kepada Pembayaran
 5. Cara bayaran akan ditunjukkan,
  • Pilih akaun bank yang anda ingin gunakan
  • Masukkan nama anda
  • Masukkan alamat email anda
 6. Kemudian klik pada butang “Bayar“, sistem akan bawa kepada online banking anda.
 7. Masukkan Username dan Password
 8. Setelah selesai pembayaran, klik pada “Return To Merchant Page
 9. Klik pada butang Click Here to Complete Your Transaction.
 10. Selepas pembayaran selesai dilakukan, resit pembayaran cukai tanah akan dipaparkan.
 11. Muat turun dan cetak resit pembayaran untuk rujukan anda.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan dapat membantu kita untuk membuat pemabayaran dan semakan cukai tanah di Negeri Sembilan secara atas talian dengan mudah dan teratus.

Baca Juga :

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *