CARA PADAM AKAUN MySEJAHTERA : DAFTAR BARU

CARA PADAM AKAUN MySEJAHTERA : DAFTAR BARU
Share Artikel Ini Di Media Sosial

CARA PADAM AKAUN MySEJAHTERA : DAFTAR BARU

Tahukah anda cara padam akaun mysejahtera yang lama dan buat pendaftaran akaun baru? Mungkin ramai yg sudah delete aplikasi ini dari hp masing-masing. Namun ada kemungkinan Apps Mysejahtera ini akan di guna kembali berikutan peningkatan semula kes Covid19.

APA ITU MYSEJAHTERA

MySejahtera merupakan aplikasi yang dibangunkan oleh Kerajaan Malaysia untuk membantu dalam pengawasan penularan wabak COVID-19 di dalam negara dengan membolehkan pengguna melaksanakan penilaian kesihatan kendiri. Pada masa yang sama, ia membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapat maklumat awal untuk mengambil tindakan yang cepat dan berkesan.

Dalam bahasa ringkasnya, aplikasi ni adalah seperti “bodyguard” digital kita. Dia tolong pastikan kita selamat dan sihat.

KELEBIHAN MYSEJAHTERA

Apa yang best sangat pasal aplikasi ni:

 1. Dulu-dulu, kalau nak rekod kesihatan, kena bawa buku kecil atau ingat-ingat sendiri je. Tapi sekarang, dengan MySejahtera, Anda boleh rekod segala maklumat kesihatan dengan mudah. Tekan je butang, semua info ada dalam telefon.
 2. MySejahtera boleh jejak siapa yang kita jumpa, jadi kalau ada kes COVID-19, kita dapat maklumat dengan cepat. Kita tak payah risau lupa siapa-siapa yang kita berinteraksi.
 3. Setiap hari, kita boleh kemaskini status kesihatan harian kita dalam aplikasi ni. So, pihak berkuasa tahu kita sihat atau tak. Kalau tak sihat, mereka boleh tolong nasihatkan apa yang perlu buat.
 4. Ada perasaan tak sihat tahap kritikal? Tekan butang darurat dalam MySejahtera. Pihak berkuasa akan dapat alert dan cepat tindakan untuk bantu kita.
 5. Nak tahu berita terkini pasal COVID-19? MySejahtera menyediakan info yang tepat dan terkini supaya kita sentiasa up-to-date.
 6. Dalam masa sekarang, vaksin sangat penting. MySejahtera memudahkan pendaftaran untuk vaksinasi COVID-19. Hanya tekan beberapa butang, siap!

FUNGSI MYSEJAHTERA

 • Fungsi utama aplikasi MySejahtera adalah untuk membantu pihak kerajaan dalam mengurus dan mengurangkan wabak COVID-19,
 • membolehkan pengguna memantau keadaan kesihatan mereka sepanjang wabak COVID-19,
 • membantu pengguna mendapatkan rawatan dengan segera jika didiagnosis dengan COVID-19 dan
 • membantu mencari kemudahan kesihatan terdekat bagi pemeriksaan dan rawatan COVID-19.
 • Aplikasi ini juga banyak digunakan di negara ini untuk mendaftar masuk ketika mengunjungi tempat baru melalui kaedah pengimbasan kod QR dan
 • sekarang juga digunakan untuk pendaftaran program vaksin COVID-19 negara.

CARA PADAM AKAUN LAMA MySEJAHTERA

Sekiranya anda ingin padamkan akaun lama MySejahtera anda disebabkan menggunakan nombor telefon/email tidak aktif, berikut adalah caranya:

 1. NOTA: Pastikan anda buka dekat Chrome untuk langkah padam akaun anda.
 2. Layari pautan Helpdesk MySejahter: https://mysejahtera.malaysia.gov.my/help/
 3. Pada paparan awal, klik pada Mula
 4. Seterusnya klik pada:
  1. Saya ingin mengemas kini Nama, Nombor Kad Pengenalan / Pasport, ID Pengguna atau memadam akaun saya, kemudian klik pada
  2. Saya ingin memadamkan akaun saya
 5. Pada paparan seterusnya, akan tertera makluman Proses ini akan mengambil masa 48 jam – 72 jam. Anda boleh mendaftar akaun baharu selepas menerima emel pengesahan dari pihak kami.
 6. Kemudian masukkan ID PENGGUNA MySejahtera yang lama (Nombor telefon atau email) kemudian klik Hantar
 7. Seterusnya isikan butiran yang diperlukan:
  1. No telefon atau email (yang berdaftar)
  2. Masukkan alamat email untuk dihubungi
 8. Kemudian tekan hantar. Anda akan terima email pertama dari MySejahtera berkenaan permohonan pada akaun MySejahtera anda.
 9. Dalam masa anggaran 5 hari anda akan terima email kedua dari MySejahtera iaitu email pemakluman penyelesaian padam akaun lama MySejahtera anda.
 10. Setelah terima email ini, anda boleh daftar akaun MySejahtera yang baru.

MAKLUMAT LANJUT CARA PADAM AKAUN MySEJAHTERA

Untuk maklumat lanjut mengenai cara padam akaun MySejahtera, anda boleh layari website rasmi MySejahtera di pautan https://mysejahtera.malaysia.gov.my/intro/

Baca Juga :

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *