CARA MOHON LAMPU JALAN TNB : (LAPOR KEROSAKAN)

CARA MOHON LAMPU JALAN TNB : (LAPOR KEROSAKAN)
Share Artikel Ini Di Media Sosial

CARA MOHON LAMPU JALAN TNB : (LAPOR KEROSAKAN)

Tahukah anda cara mohon lampu jalan TNB? Ramai tak tahu kita boleh mohon TNB pasang lampu jalan di kawasan rumah. Ramai tak tahu sebenarnya kita boleh mohon untuk pemasangan lampu jalan oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) di rumah atau lokasi yang dikehendaki! Permohonan lampu jalan TNB juga boleh dibuat dari pihak berkuasa tempatan dan caj bulanan untuk lampu jalan boleh ditanggung oleh pihak berkuasa sekiranya persetujuan mereka dijamin.

Selain melalui melalui pihak berkuasa, pengguna juga boleh mohon lampu jalan di bawah nama mereka sendiri dengan caj sambungan dikenakan hanya RM10.00 sebulan.

JENIS PERMOHONAN LAMPU JALAN TNB

 1. Permohonan oleh individu
 2. Permohonan oleh pemaju/developer
 3. Permohonan oleh pihak berkuasa tempatan/kerajaan

KADAR BAYARAN CAJ LAMPU JALAN TNB

Antara kos pemasangan lampu jalan yang dikenakan adalah:

 • Caj pemasangan/ penyambungan tiang (one-time payment)
 • Caj bulanan RM10.00
 • Caj pemasangan akan ditentukan selepas lawatan tapak dilakukan dan caj bulanan lampu akan dimasukan ke dalam bil anda.\

DOKUMEN DIPERLUKAN UNTUK MOHON LAMPU JALAN TNB

Antara dokumen yang dipelukan untuk buat permohonan pemasangan lampu jalan TNB adalah:

 • Borang permohonan Lampu Jalan Individu
 • Salinan bil terkini untuk premis berkenaan
 • Salinan kad pengenalan pemilik akaun
 • Anda juga boleh melantik mana-mana jurutera perunding dan kontraktor elektrik yang berdaftar dengan Suruhanjaya Tenaga untuk memohon untuk anda.

PERMOHONAN LAMPU JALAN TNB OLEH INDIVIDU DAN PIHAK BERKUASA

Bagi permohonan oleh individu, pengguna mestilah berdaftar dengan TNB. Untuk makluman pengguna, pemasangan lampu jalan dibahagikan kepada dua iaitu:

 1. Pemasangan lampu jalan di kutub TNB sedia ada
  (Mengemukakan borang permohonan di Pusat Khidmat Pelanggan)
 2. Pemasangan lampu jalan pada kutub baru / tambahan
  (Pemohon harus menanggung kos penuh untuk pemasangan)

PERMOHONAN LAMPU JALAN TNB OLEH PEMAJU

Pemaju boleh memohon lampu jalan TNB dengan mengikuti panduan seperti berikut:

 1. Lantik jurutera perunding dan kontraktor elektrik yang berdaftar dengan Suruhanjaya Tenaga.
 2. Permohonan dibuat bersama-sama dengan permohonan bekalan elektrik untuk pembangunan perumahan baru, disertai dengan maklumat terperinci mengenai beban lampu jalan yang dicadangkan sebagaimana yang diluluskan oleh pihak berkuasa tempatan.

PERMOHONAN PENEMPATAN LAMPU JALAN TNB OLEH INDIVIDU

Bagi penempatan lampu jalan TNB, pengguna boleh memohon secara bertulis kepada TNB dan melampirkan Pelan Lokasi Kutub Elektrik (sedia ada dan penempatan semula). Adalah menjadi tanggungjawab untuk membayar caj relokasi tersebut. Bagi mendapatkan maklumat lanjut penempatan lampu jalan, pengguna boleh merujuk kepada Pusat Khidmat Pelanggan yang terdekat.

CARA MOHON LAMPU JALAN TNB

Untuk makluman pemohon perlu merupakan pengguna berdaftar TNB (yang mempunyai akaun TNB). Pemasangan lampu jalan terbahagi kepada:

 1. Pemasangan lampu jalan pada tiang TNB sedia ada: Sekiranya pemasangan lampu jalanraya adalah pada tiang TNB sedia ada, pengguna perlu menghantar borang permohonan ke Kedai Tenaga.
 2. Pemasangan lampu jalan yang memerlukan tiang tambahan: Sekiranya pemasangan lampu jalanraya memerlukan tiang tambahan, pemohon perlu membayar kos penuh untuk pemasangan tiang baru.

Untuk makluman, pemasangan lampu jalan pada tiang TNB sedia ada cik/puan perlu menghantar borang permohonan ke Kedai Tenaga.

 • Borang permohonan Lampu Jalan Individu yang lengkap diisi (borang ada disediakan di Kedai Tenaga)
 • Salinan bil terkini untuk premis berkenaan
 • Salinan IC pemilik akaun.

Caj bulanan akan dimasukkan ke dalam akaun pelanggan. Pelanggan boleh pergi ke Kedai Tenaga yang mana-mana dan berhampiran untuk maklumat lanjut mengenai caj sambungan.

JENIS LAMPU JALAN TNB

Lampu jalan yang dimiliki oleh TNB biasanya dipasang pada pengilat konkrit TNB dengan talian atas dipasang padanya. Mereka boleh dikenal pasti dengan mudah setiap tiang mempunyai logo TNB, warna korporat (biru dan merah) dan nombor rujukan tiangnya.

PENEMPATAN SEMULA LAMPU JALAN TNB

 • Pelanggan boleh memohon secara bertulis kepada TNB dan melampirkan Pelan Lokasi Tiang Elektrik (sedia ada dan penempatan semula).
 • Pelanggan bertanggungjawab untuk membayar caj penempatan semula. Pelanggan boleh merujuk kepada Pusat Khidmat Pelanggan terdekat untuk maklumat lanjut.

PUNCA LAMPU JALAN TNB ROSAK

Punca biasa lampu jalan rosak

 • Kualiti komponen cahaya cth. lampu terbakar, peralatan suis masa rosak dsb.
 • Cuaca buruk cth. pokok tumbang
 • Pihak ketiga cth. kabel bawah tanah rosak, tiang rosak akibat kemalangan jalan raya dll.

CARA LAPOR LAMPU JALAN TNB ROSAK

Anda boleh pergi ke Hantar Maklum Balas > Hantar Kepada: Khidmat Pelanggan > Jenis Maklum Balas: Lampu Jalan, di mana laporan Anda akan disalurkan terus ke stesen TNB berkenaan untuk tindakan pembetulan selanjutnya. Sebagai alternatif, pelanggan juga boleh membuat aduan dengan menghubungi TNB Careline di 15454 atau; SMS ke 15454

 • Jenis L
 • Hantar ke 15454
 • Ikuti arahan seterusnya

MAKLUMAT LANJUT CARA MOHON LAMPU JALAN TNB

Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang permohonan lampu jalan TNB, pengguna disaran untuk melayari laman web rasmi TNB melalui pautan ini https://www.tnb.com.my/.

 

Baca Juga :

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *