CARA BELI RIPPLE XRP : PLATFOM TERBAIK

CARA BELI RIPPLE XRP : PLATFOM TERBAIK
Share Artikel Ini Di Media Sosial

CARA BELI RIPPLE XRP : PLATFOM TERBAIK

Pasti ramai yang masih baru dalam dunia crypto dan tercari-cari cara beli ripple atau dikenali XRP. ini kerana coin ini agak trending sejak kebelakangan ini. Mana tidaknya, coin ini sedang menunjukan potensi untuk terus naik.

Berikut adalah cara untuk anda beli ripple XRP :

Apa itu Ripple (XRP) ?

Ripple merupakan matawang cyrpto stable coin dengan harga yang terendah pada bulan 2021.  Harga matawang Ripple adalah amat rendah berbanding stable koin lain kerana masalah yang dihadapi oleh Ripple dengan Suruhanjaya Securiti di Amerika Syarikat.

Ripple banyak digunakan untuk transaksi matawang crypto kerena GAS fees ( Harga untuk menghantar crypto) yang murah berbanding dengan ETH ataupun Bitcoin dan masa penghantaran adalah amat cepat. XRP adalah “centralized system” , dimana kesemua matawang ini dicipta dan dimiliki oleh Syarikat Ripple dan kemudiannya dijual kepada umum. Oleh itu konsep ini agak berlainan dengan Crypto lain dimana penjanaan matawang tidak dimiliki mana mana pihak dan adalah secara awam.

Bekalan Ripple adalah terhad di mana hanya 100 billon matawang Ripple di janakan untuk umum. Sedikit Ripple akan di musnahkan apabila ia digunakan dalam transaksi menjadikan matawang ini kalis inflasi. Oleh kerana semua bekalan Ripple dimiliki oleh syarikat persendirian, ia menjadi kontroversi di mana Syarikat Ripple pernah disaman pada 2018. Matawang ini tidak boleh dimining kerana semua bekalan crypto ini dimiliki persendirian dan hanya boleh dibeli secara umum.

 

Cara termudah membeli Ripple XRP

Buat masa ini , pembelian Ripple di Malaysia adalah amat mudah.  XRP boleh dibeli di mana mana exchange ,kecuali berberapa exchange yang besar yang sudah tidak mengunakan Ripple

1.LUNO

Luno adalah salah satu  crypto exchange yang dibenarkan beoperasi di Malaysia. Luno mempunyai lesen dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Oleh itu harga pembelian di Luno adalah agak tinggi. Setiap transaksi mempunyai charge 2%. Anda hanya perlu bank in duit ke dalam akaun trust Luno, kemudian boleh membeli matawang Ripple.

Daftar Luno Di Sini

Baca : CARA JUAL DAN BELI KRIPTO DI LUNO

2.BINANCE

Ripple juga boleh dibeli dengan Binance. Penguna boleh mengunakan Kad Kredit ataupun P2P untuk membeli Ripple

 

3.HOUBI

Houbi merupakan exchange kedua terbesar di dunia. Penguna boleh mengunakan P2P untuk membeli matawang di Houbi.

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *