APAKAH MAKSUD 5P DALAM MARKETING

APAKAH MAKSUD 5P DALAM MARKETING
Share Artikel Ini Di Media Sosial

APAKAH MAKSUD 5P DALAM MARKETING

Tahukah anda apakah maksud 5P dalam marketing strategi? 5 P tersebut adalah – Product, Price, Promosion, Place, dan People – adalah elemen pemasaran utama yang digunakan untuk meletakkan perniagaan secara strategik. Pemasaran 5 P, juga dikenal sebagai campuran pemasaran, adalah pemboleh ubah yang dikendalikan oleh pengurus dan pemilik untuk memuaskan pelanggan di pasar sasaran mereka, menambah nilai perniagaan mereka, dan membantu membezakan perniagaan mereka daripada pesaing.

Baca Juga : TikTok Shop: Exploring the World of Social Commerce

APAKAH MAKSUD 5P DALAM MARKETING

Product atau Produk

Produk merujuk kepada produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh perniagaan. Keputusan produk merangkumi fungsi, pembungkusan, penampilan, jaminan, kualiti, dll.

Pelanggan perlu memahami ciri, kelebihan, dan faedah yang dapat dinikmati dengan membeli barang atau perkhidmatan. Semasa memikirkan produk, pertimbangkan ciri utama, faedah, dan keperluan dan kehendak pelanggan.

 

Price atau Harga

Harga merujuk kepada strategi penetapan harga untuk produk dan perkhidmatan dan bagaimana ia akan mempengaruhi pelanggan. Keputusan harga tidak hanya meliputi harga jual, tetapi juga potongan harga, pengaturan pembayaran, syarat kredit, dan layanan pencocokan harga yang ditawarkan.

Semasa menentukan strategi penetapan harga, penting untuk mempertimbangkan kedudukan perniagaan di pasaran semasa. Sebagai contoh, jika perniagaan diiklankan sebagai penyedia peralatan mekanikal berkualiti tinggi, harga produk harus menggambarkannya.

 

Promotion atau Promosi

Promosi merujuk kepada aktiviti yang menjadikan perniagaan lebih dikenali oleh pengguna. Ini merangkumi item seperti penajaan, pengiklanan, dan aktiviti perhubungan awam.

Oleh kerana kos promosi boleh menjadi besar, adalah mustahak untuk melakukan analisis impas ketika membuat keputusan promosi. Penting untuk memahami nilai pelanggan dan adakah wajar melakukan promosi untuk memperolehnya.

 

Place atau Tempat

Tempat merujuk kepada tempat produk / perkhidmatan perniagaan dilihat, dibuat, dijual, atau diedarkan. Pada hakikatnya, keputusan tempat dikaitkan dengan saluran pengedaran dan cara mendapatkan produk tersebut kepada pelanggan utama yang disasarkan.

Penting untuk mempertimbangkan seberapa mudah produk atau perkhidmatan itu dan memastikan bahawa pelanggan dapat dengan mudah menemui anda. Produk atau perkhidmatan mesti tersedia untuk pelanggan pada waktu yang tepat, di tempat yang tepat, dan dalam kuantiti yang tepat.

Sebagai contoh, perniagaan mungkin ingin menyediakan produk mereka melalui laman web e-dagang, di kedai runcit, atau melalui pengedar pihak ketiga.

 

People atau Orang

Orang merujuk kepada kakitangan, jurujual, dan mereka yang bekerja untuk perniagaan. Keputusan orang biasanya berpusat pada perkhidmatan pelanggan – bagaimana anda mahu pekerja anda dirasakan oleh pelanggan?

 

Contoh 5p Dalam Marketing

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *