APAKAH AUTISM : GANGGUAN SPEKTRUM AUTISM 

APAKAH AUTISM : GANGGUAN SPEKTRUM AUTISM 
Share Artikel Ini Di Media Sosial

APAKAH AUTISM : GANGGUAN SPEKTRUM AUTISM

Tahukah anda apakah Autism? Autism atau Gangguan Spektrum Autisme (GSA) ialah satu kecacatan perkembangan yang disebabkan oleh perbezaan dalam otak. Beberapa individu dengan GSA mempunyai perbezaan yang diketahui, seperti keadaan genetik. Punca-punca lain masih belum diketahui. Saintis percaya terdapat beberapa punca GSA yang bertindak bersama untuk mengubah cara perkembangan manusia yang paling biasa. Kita masih banyak perlu belajar tentang punca-punca ini dan bagaimana mereka memberi kesan kepada individu dengan GSA.

Individu dengan GSA mungkin berkelakuan, berkomunikasi, berinteraksi, dan belajar dengan cara yang berbeza daripada kebanyakan orang. Seringkali tiada apa-apa yang membezakan penampilan mereka daripada orang lain. Kebolehan individu dengan GSA boleh berbeza secara ketara. Sebagai contoh, sesetengah individu dengan GSA mungkin mempunyai kemahiran perbualan yang canggih manakala yang lain mungkin tidak berbicara. Sesetengah individu dengan GSA memerlukan banyak bantuan dalam kehidupan harian mereka; yang lain boleh bekerja dan hidup dengan sedikit atau tanpa sokongan.

GSA bermula sebelum usia 3 tahun dan boleh berterusan sepanjang hayat seseorang, walaupun gejala mungkin bertambah baik seiring berjalannya masa. Sesetengah kanak-kanak menunjukkan gejala GSA dalam 12 bulan pertama kehidupan. Pada yang lain, gejala mungkin tidak muncul sehingga usia 24 bulan atau lebih lewat. Sesetengah kanak-kanak dengan GSA memperoleh kemahiran baru dan mencapai tonggak perkembangan sehingga kira-kira 18 hingga 24 bulan, dan kemudian mereka berhenti mendapatkan kemahiran baru atau kehilangan kemahiran yang pernah ada.

Apabila kanak-kanak dengan GSA menjadi remaja dan dewasa muda, mereka mungkin menghadapi kesulitan dalam membangunkan dan mengekalkan persahabatan, berkomunikasi dengan rakan sebaya dan dewasa, atau memahami tingkah laku yang diharapkan di sekolah atau di tempat kerja. Mereka mungkin menarik perhatian penyedia penjagaan kesihatan kerana mereka juga mempunyai keadaan seperti kecemasan, kemurungan, atau gangguan hiperaktiviti/tumpuan, yang berlaku lebih kerap pada individu dengan GSA berbanding individu tanpa GSA.

Baca Juga ; TANDA-TANDA AUTISM : PENGENALAN DAN PEMAHAMAN 

APAKAH TANDA-TANDA DAN GEJALA AUTISM

Individu dengan GSA sering mengalami masalah dalam komunikasi dan interaksi sosial, serta tingkah laku atau minat yang terhad dan berulang. Individu dengan GSA juga mungkin mempunyai cara pembelajaran, gerakan, atau tumpuan yang berbeza. Ciri-ciri ini boleh menjadikan hidup sangat mencabar. Penting untuk diingat bahawa sesetengah individu tanpa GSA juga mungkin mempunyai beberapa gejala ini.

 

DIAGNOSI AUTISM

Mendiagnosis GSA boleh menjadi sukar kerana tidak ada ujian perubatan, seperti ujian darah, untuk mendiagnosis gangguan ini. Doktor melihat tingkah laku dan perkembangan kanak-kanak untuk membuat diagnosis. GSA kadang-kadang dapat dikesan pada usia 18 bulan atau lebih muda. Pada usia 2 tahun, diagnosis oleh pakar berpengalaman boleh dianggap boleh dipercayai. Walau bagaimanapun, ramai kanak-kanak tidak menerima diagnosis akhir sehingga mereka lebih tua. Sesetengah orang tidak dikenal pasti sehingga mereka menjadi remaja atau dewasa. Kelewatan ini bermakna individu dengan GSA mungkin tidak mendapatkan bantuan awal yang diperlukan.

 

RAWATAN UNTUK AUTISM

Rawatan semasa untuk GSA bertujuan untuk mengurangkan gejala yang mengganggu fungsi harian dan kualiti hidup. GSA mempengaruhi setiap individu dengan cara yang berbeza, bermakna individu dengan GSA mempunyai kekuatan dan cabaran unik serta keperluan rawatan yang berbeza. Rancangan rawatan biasanya melibatkan beberapa profesional dan disesuaikan dengan individu.

 

FAKTOR RISIKO MENDAPAT AUTISM

Tidak ada satu punca GSA yang tunggal. Terdapat banyak faktor yang berbeza yang telah dikenalpasti yang mungkin menjadikan kanak-kanak lebih mungkin mempunyai GSA, termasuk faktor persekitaran, biologi, dan genetik.

Walaupun kita tahu sedikit tentang punca-punca khusus, bukti yang ada menunjukkan bahawa perkara berikut mungkin meningkatkan risiko kanak-kanak untuk mengembangkan GSA:

  • Mempunyai adik dengan GSA
  • Mempunyai keadaan genetik atau kromosom tertentu, seperti sindrom kromosom X rapuh atau sklerosis tuberous
  • Mengalami komplikasi semasa kelahiran
  • Dilahirkan oleh ibu bapa yang lebih tua

 

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *