AKAUN YIPPIE-i MAYBANK : KELEBIHAN DAN CARA DAFTAR

AKAUN YIPPIE-i MAYBANK : KELEBIHAN DAN CARA DAFTAR
Share Artikel Ini Di Media Sosial

AKAUN YIPPIE-i MAYBANK : KELEBIHAN DAN CARA DAFTAR

Tahukah anda tentang akaun Yippie-i Maybank? Sekiranya anda mempunyai anak di bawah umur 18 tahun, anda boleh membuka Akaun Simpanan Maybank Yippie-i yang mempunyai pelbagai manfaat menarik. Ini adalah akaun simpanan Islam yang menyasarkan kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.

Setiap ibu bapa pastinya mempunyai perancangan yang terbaik untuk anak-anak termasuklah dari segi perngurusan kewangan mereka sejak dari lahir. Salah satu caranya adalah dengan membuka akaun simpanan wang atau pelaburan di bank-bank tertentu.

Akaun Simpanan Yippie-i menawarkan pelbagai manfaat kewangan untuk penabung muda – ia juga merupakan peluang untuk ibu bapa menggalakkan anak-anak mereka menjadi tabiat menyimpan.

APA ITU AKAUN SIMPANAN YIPPIE-i MAYBANK

Akaun Simpanan Yippie-i adalah berdasarkan prinsip Qard, iaitu kontrak pinjaman wang, yang biasanya bukan keuntungan, antara jurubank (sebagai peminjam) dan pendeposit (sebagai pemberi pinjaman).

Akaun simpanan ini berfungsi sama seperti akaun amanah, di mana ibu bapa atau penjaga akan menjadi pemegang akaun bersama.

Ibu bapa atau penjaga mempunyai hak mengawal akaun tersebut sehingga anak berumur 18 tahun, selepas itu mereka boleh berhijrah ke akaun simpanan lain.

SYARAT KELAYAKAN AKAUN YIPPIE-i

Akaun simpanan ini dibuka kepada rakyat Malaysia dan warga asing dengan pasport, Visa pelajar yang sah dan/atau permit kerja, dan surat pengesahan daripada majikan.

Mana-mana kanak-kanak di bawah umur 18 tahun boleh memohon untuk akaun simpanan ini, dengan ibu bapa atau penjaga tidak boleh melebihi 60 tahun.

DOKUMEN DIPERLUKAN

Pastikan anda menyediakan dokumen seperti berikut:

 1. Sijil kelahiran asal dan MyKid
 2. Kad pengenalan ibu/bapa/penjaga
 3. Passport bagi ibu bapa bukan warganegara Malaysia seperti permit belajar/pekerja, visa yang masih sah dan surat pengesahan majikan/institusi pengajian sekiranya ada.
 4. Anda juga boleh membuat pilihan untuk membuat kad ATM atau tidak.
 5. Sediakan wang tunai RM100 untuk pembukaan akaun Yippie

KELEBIHAN DAN MANFAAT AKAUN YIPPIE

Pemegang Akaun Simpanan Maybank Yippie-i bakal mendapat manfaat dan kelebihan berikut:

 • Nikmati kadar Deposit Tetap 1 bulan pada baki akaun anda jika anda membuat SATU pengeluaran sebulan selama 6 bulan berturut-turut, iaitu dari 1 Januari hingga 30 Jun, dan dari 1 Julai hingga 31 Disember
 • Ganjaran wang tunai untuk pelajar muda yang cemerlang dalam peperiksaan PT3, SPM, STPM/A-Level dan peringkat pengajian tinggi. Hanya simpan RM1,000 dalam akaun anda semasa tahun peperiksaan sehingga tarikh penyerahan Anugerah Tunai
 • Perlindungan Takaful Kemalangan Diri percuma sehingga RM70,000 untuk anda dan anak anda.
 • Benefisiari anda juga akan diberikan kad debit, yang boleh diakses di lebih 5,800 ATM di seluruh negara dan rangkaian PLUS di seluruh dunia.
 • Anda juga akan mendapat kemudahan mengurus keperluan perbankan anda melalui Maybank2u.

AKAUN YIPPIE-i MAYBANK

CARA DAFTAR AKAUN YIPPIE-i MAYBANK

Untuk membuka Akaun Simpanan Maybank Yippie-i, anda boleh menghadirkan diri ke cawangan Maybank berdekatan anda.

Untuk membuka akaun simpanan ini, ibu bapa atau penjaga perlu hadir.

Dokumen yang diperlukan semasa pendaftaran:

 • Anak: Sijil kelahiran asal dan MyKid
 • Ibu bapa / Penjaga: Kad Pengenalan (IC) Asal untuk rakyat Malaysia danPasport untuk warga asing.
  • Untuk pasport, dokumen sokongan lain yang mungkin diperlukan adalah permit kerja/pelajar yang sah, visa yang sah, surat pengesahan daripada Majikan/Institusi Pendidikan (yang mana berkaitan)

MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lanjut mengenai akaun Yippie Maybank, anda boleh layari website rasmi Maybank di pautan www.maybank2u.com.my

Anda juga boleh berhubung dengan bahagian kaunter Khidmat Pelanggan di talian Customer Care Hotline:

 • 1-300 88 6688 (Malaysia)
 • +603-7844 3696 (Overseas)

Baca Juga :

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *